برتراندیش

با رعایت این 10 اصل یک معلم خوب و با انگیزه شوید

نقش محیط‌های بنیادی، همچون خانواده و زمینه‌های تعلیم و تربیتی آن مستغنی از تاکید و گفتگو است. یک معلم خوب در یک مدرسه موفق به عنوان سازنده و فرم‌دهنده شخصیت دانش‌آموز نقش کلیدی دارد. ویژگیهای یک معلم خوب که بتواند با توانای های خود یک مدرسه موفق خلق کند تا تاثیر مثبتی در تکوین شخصیت دانش‌آموز داشته باشد را در این مقاله با هم مرور می کنیم.
Bartaandish-pattern-1.png
Bartaandish-pattern-1.png
معلم خوب و با انگیزه

معلم خوب

نقش محیط‌های بنیادی، همچون خانواده و زمینه‌های تعلیم و تربیتی آن مستغنی از تاکید و گفتگو است.یک معلم خوب و با انگیزه در یک مدرسه سرآمد و موفق به عنوان سازنده و فرم‌ دهنده شخصیت دانش‌آموز نقش کلیدی دارد.

معلم خوب و با انگیزه در درجه اول و پس از وی بقیه کارکنان مدرسه باید به درجات بالایی از بلوغ فکری برسند تا بتوانند بر رشد شخصیت دانش آموزان تاثیر گذار باشند. ویژگیهای یک معلم خوب و با انگیزه که بتواند با توانای های خود یک مدرسه موفق خلق کند تا تاثیر مثبتی در تکوین شخصیت دانش‌آموز داشته باشد عبارتند از:

  • علاقه مندی به تدریس و آموزش. معلمی خوب است که علاقه مند به شغل معلمی باشد. دغدغه او آموزش باشد.
  • داشتن روحیه همکاری و تعامل اجتماعی با دیگران در مدرسه. اگر معلم توانایی ارتباط جمعی نداشته باشد نمی تواند در جلب نظر دانش آموزان و سایر معلمین موفق باشد.
  • داشتن بردباری و صبوری و حوصله فراوان در برخورد با دانش آموزان.
  • آشنایی با اصول روانشناسی تربیتی و روانشناسی رشد و روانشناسی یادگیری.

مدرسه سرآمد

در یک مدرسه سرآمد و موفق تاکید مناسب و مشخصی بر موفقیت درسی دانش‌آموز توسط معلم خوب و با انگیزه وجود دارد. تا امکانات آموزشی لازم و افراد خبره و آگاه، علاقه‌مند و صمیمی به کار تعلیم، عهده‌ دار امر تدریس در آن مدرسه نباشند امکان برخورداری و توفیق دانش‌آموزان ناچیز است. در این گونه مدارس از دانش‌آموز انتظار می‌رود که در زمینه ذیل سرآمد باشد.

  • در کار و رفتار خود مسئول باشد.
  • مدیر یا ناظم مدرسه خطای دانش‌ آموزی را به حساب دیگر دانش‌ آموزان منظور نمی کند.
  • معلمان در محیط آموزشی باید خود الگوهای خوبی از اخلاق، رفتار، صداقت و دیگر صفات مطلوب آموزشی باشند.
  • روابط و اوقات معلم با دانش‌آموز چنان تنظیم شود که امکان پاسخگویی به مشکلات شخصی دانش‌آموز نیز فراهم شود.

معلم خوب و با انگیزه یک مدرسه سرآمد و موفق کسی است که با داشتن رفتار مثبت (رابطه‌ای صمیمی و مطلوب با دانش‌آموز) مورد علاقه وی قرار گیرد. معلمانی که روش‌های توأم با ترس و تهدید، استهزا، انکار، یأس و نومیدی را به کار می‌برند، معمولاً نزد شاگردان‌ خود ناموفق‌تر از معلمانی هستند که از این روش‌ها پرهیز می‌کنند.

مقاله 3 عامل اصلی موفقیت را بخوانید.

توجه به تفاوت ها

معلم خوب و با انگیزه در یک مدرسه سرآمد این واقعیت که دانش آموزان در یادگیری با هم متفاوت هستند را می پذیرد. بنابراین دانش آموز به دلیل آنچه به خوبی انجام داده است تشویق می‌شود. در مدارس سرآمد و موفق دانش آموزان به علت اینکه کسی کاری را بهتر از او انجام داده تنبیه نمی‌شوند و یا مورد مقایسه تحقیرآمیز قرار نمی‌گیرد.

در یک مدرسه سرآمد و موفق ارتباط مدرسه با خانواده دانش‌آموز یک جریان ارتباط دایمی و زنده است. در این گونه مدرسه به این امر توجه می‌شود که همیشه در بین دانش‌آموزان، افرادی هستند که مشکلات غیرقابل تحمل روانی دارند. بنابراین معلمین با آنها هماهنگی لازم را خواهد داشت.

معلم خوب و با انگیزه در یک مدرسه سرآمد و موفق میداند که رابطه یک جانبه و از بالا به پایین که متاسفانه همه جا حاکم است وجود ندارد. به جای آن تلاش برای ایجاد اعتماد به نفس و تقویت روحیه ی مستقل و سرزنده با دانش‌آموز منظور شده است.

بدین گونه در یک مدرسه سرآمد و موفق  معلم خوب و با انگیزه تلاش می کند تا دانش آموز نیروی فکری بالقوه خود را برای ابتکار، خلاقیت و تفکر به حداکثر پتانسیل موجود برساند. در یک مدرسه سرآمد و موفق معلمان باید به طور مستمر در جریان تعلیم و تعلم باشند. به طوری که حتی خودشان نیز باید از فراگیران باشند.( یعنی به طور مستمر آموزش ببینند).

توجه به آموزش مستمر

یک مدرسه سرآمد و موفق همه ساله آموزش‌های منظم و مکرری را برای معلم خوب و با انگیزه خود به اجرا می‌ گذارد. از طریق تشکیل کلاس‌های ویژه، تهیه مجلات مربوط به آنها و یا ایجاد آموزش‌های ضمن خدمت مشخص و هدفدار. بدین وسیله تلاش می کند تا انگیزش، آگاهی و علاقه‌مندی ها را برای پیشبرد برنامه ها و شکوفایی استعدادهای دانش آموزان فراهم نماید و ارتقا دهد.

در یک مدرسه سرآمد و موفق، معلم خوب و با انگیزه باید در تربیت دانش‌آموز واقع‌بین بوده و انتظار ساخت دوباره شخصیت او را نداشته باشد. زیرا الگوی بنیادی شخصیت کودک پیش از ورود به مدرسه شکل گرفته است. مدرسه نمی‌تواند و نباید سعی کند شخصیت جدیدی در کودک به وجود آورد. بلکه باید در تکوین همان شخصیت کوشش نماید.

مقاله بررسی 4 روش متداول تنبیه کودک برای شما معلم محترم مفید است.

مدیریت کلاس یک معلم خوب و با انگیزه

در یک مدرسه سرآمد و موفق یک معلم خوب و با انگیزه می داند که مدیریت کلاس درس یکی از بزرگترین ترس های معلمین است. اما مدیریت کلاس از جمله مهارت هایی است که نه تنها اکتسابی و یادگرفتنی است بلکه باید هر روز تمرین شود.

اکنون به چند اصل مهم و اساسی در مورد مدیریت موفق کلاس درس توسط یک معلم خوب و با انگیزه اشاره می کنیم. این نکات می تواند به شما برای برقراری نظم در کلاس کمک زیادی کند و شما را در دید دانش آموزان یک معلم خوب و با انگیزه جلوه دهد.

1- گربه را دم حجله بکشید

خیلی از معلم ها مرتکب این اشتباه می شوند که سال تحصیلی را با نظم و مدیریت ضعیف آغاز می کنند. دانش آموزان خیلی سریع موقعیت هر کلاس را ارزیابی می کنند. آنها خیلی زود می فهمند که در هر کلاس تا چه حد می توانند پیش بروند.

وقتی اول کار اجازه بدهید که دانش آموزان در کارتان اخلال ایجاد کنند دیگر به کار بردن تکنیک های مدیریتی دشوار خواهد بود. اما با جلو رفتن سال تحصیلی همه چیز آسانتر می گردد. فقط این جمله یادتان باشد که، “تا رسیدن عید لبخند نزنید.” این اولین درس یک معلم خوب و با انگیزه است.

2- عدالت رمز کار است

دانش آموزان خیلی خوب می فهمند که چه چیز عادلانه است و چه چیز نیست. اگر شما خود را معلم خوب و با انگیزه میدانید و دوست دارید شاگردانتان به شما احترام بگذارند باید با آنها با عدالت و انصاف رفتار کنید. اگر با همه شاگردان با مساوات رفتار نکنید، شاگردانتان دیگر از شما دستور نخواهند گرفت. پس اگر بهترین شاگرد کلاستان هم کار اشتباهی انجام داد حتماً تنبیه کنید.

3- برخورد با بی نظمی با کمترین وقفه

وقتی در کلاس اخلال ایجاد می شود خیلی مهم است که شما به عنوان یک معلم خوب و با انگیزه با ایجاد کوچکترین وقفه در روند کلاس، فوری با آنها برخورد کنید. اگر شاگردان با هم حرف می زنند و شما مشغول تدریس هستید از یکی از آنها سوالی بپرسید.

بدین طریق حواس همه بچه ها جمع شود. اگر برای برخورد با این اخلال ها روند کلاس را متوقف کنید دقیقاً شاگردانی که این اخلال را ایجاد می کنند را به آرزویشان رسانده اید: “یعنی گذشت زمان کلاس به بطالت”.

4- عدم برخورد با دانش آموز خاطی در حضور جمع

وقتی مواجهه ای در کلاس ایجاد می شود همیشه یک برنده و یک بازنده خواهد داشت. شما بعنوان معلم خوب و با انگیزه و باهوش باید نظم کلاس را حفظ کنید. اما خیلی بهتر است که به طور خصوصی اینکار را انجام دهید. نه اینکه آبروی شاگردی را در حضور دوستانش ببرید.

اصلاً کار درستی نیست که از مسائل انضباطی در حضور بچه ها برای درس عبرت نمونه ای بسازید. شاید در ابتدا با این روش دانش آموزان کلاس درس عبرت بگیرند. اما قطعا تا پایان سال نخواهید توانست به آن شاگرد حتی یک کلمه هم آموزش دهید.

مقاله 7 سبک فرزندپروری مرگبار والدین برای همه والدین راه حل دارد.

5- معلم خوب از شوخ طبعی فراموش نمی کند

گاهی اوقات بهترین چیز این است که همه سر کلاس حسابی بخندند تا همه چیز به روال سابق برگردد. اما خیلی وقت ها معلم ها شوخ طبعی را با ریشخند اشتباه می گیرند. با اینکه شوخ طبعی می تواند خیلی زود موقعیت را مرتب کند.

اما ریشخند رابطه شما با شاگردانتان را خراب می کند. خوب قضاوت کنید اما متوجه باشید چیزی که برای یک نفر خنده دارد است. ممکن است برای دیگری آزار دهنده باشد.

6- انتظارات خود را از کلاس مشخص کنید

انتظار شما به عنوان یک معلم خوب و با هوش از شاگردان باید ادب باشد نه چیز دیگر. این مسئله را با نحوه صحبت کردن خود در کلاس به آنها نشان دهید. در همان جلسه اول کلاس انتظارات خود را به بچه ها بگویید مثلاً بگویید:

“طی این مدت آموزشی که با هم هستیم (هر چند جلسه که معلم آن کلاس هستید) انتظارم این است که موقع حرف زدن اول دستتان را بالا برده و اجازه بگیرید. به همدیگر احترام بگذارید.به حرفهایی که دوستانتان می زنند هم خوب گوش کنید.از همه مهمتر به معلم کلاس خود احترام بگذارید.”

7- قوانین خود را توضیح دهید

تعداد قوانین یک معلم خوب و باهوش نباید آنقدر زیاد باشد که از عهده اجرا کردن آنها برنیاید. همچنین باید این قوانین را خوب توضیح دهد.دانش آموزان باید بفهمند که چه چیز قابل قبول و چه چیز غیرقابل قبول است. همچنین نتیجه عدم اجرای قانون نیز باید برای شاگردان مشخص باشد.

اگر همه شرایط خود را در همان جلسه اول به دانش آموزان یاد آور شوید و محدوده حریم خود را مشخص کنید. یقین بدانید که تا پایان دوره آموزشی کلاس در مشت شما خواهد بود. (جنگ اول به از صلح آخر)

 

معلم خوب و با انگیزه
معلم خوب و با انگیزه قوانین کلاس خود را واضح توضیح می دهد

8- برای وقت آزاد کلاس برنامه داشته باشید

وقت آزاد چیزی است که همه معلم ها باید از آن خودداری کنند. سعی کنید به هیچ عنوان در کلاس وقت آزاد نداشته باشید. وقتی به بچه ها وقت اضافی بدهید که با هم حرف بزنند، سابقه آموزشی خود را زیر سوال می برید. برای خودداری از بروز این مسئله برنامه آموزشی جدیدی بریزید. وقتی کار زیادی برای انجام دادن داشته باشید، آموزش ها تمام نخواهند شد و شما هم  وقت کم خواهید آورد.

9- ثابت قدم باشید

یکی از بدترین چیزهایی که بعنوان یک معلم خوب و با انگیزه می توانید انجام دهید این است که در اجرای قوانینتان ثابت قدم نباشید. اگر روزی بدرفتاری ها را نادیده بگیرید و دفعه بعدی به خاطر یک تخلف کوچک یک نفر را تنبیه کنید، احترامتان را بین شاگردان از دست می دهید.

شاگردان شما این حق را دارند که  توقع داشته باشند هر روز رفتار یکسانی داشته باشید. دمدمی مزاج بودن رفتار خوبی برای یک معلم خوب و با انگیزه نیست. وقتی احترامتان را پیش شاگردانتان از دست بدهید، توجه و میل آنها به یادگیری را هم از دست می دهید.

مقاله 8 دلیل مهم برای برنامه ریزی اصولی (خلاصه کتاب) برای شما مفید است حتما بخوانید.

10- هر روز را تازه و نو شروع کنید

در شروع هر روز باید انتظار داشته باشید که شاگردانتان مودب باشند. شما به عنوان یک معلم خوب و با انگیزه و موفق نباید تصور کنید که چون فلان شاگرد هر روز هفته در کلاستان بی نظمی ایجاد کرده است. امروز نیز همین کار را می کند. شما با اندیشه این چنین شاگردانی را به ایجاد اخلال مجدد در کلاس تشویق می کنید. پس از این اندیشه دست بکشید.

برتراندیش


بازدیدها: 28

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره وبگاه برتراندیش

کار رسانه‌ای جدید سه شرط لازم دارد: کوتاهی، سادگی و جذابیت‌. شاید بپرسید: چگونه مخاطب را درگیر نمایم؟ می گویم: اول خودت را جای مخاطب بگذار. اگر زبان او را فهمیدی، آنوقت هر کجای دنیا کار کنی می‌توانی روی مخاطب تاثیر بگذاری.

برتراندیش جهت افزایش آگاهی‌ مخاطبان خود برای زندگی بهتر در پرتو الطاف الهی تلاش می کند.

پیمایش به بالا