یک سوال مهم
چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟ این سوال اساسی همه دانش آموزان است. نگرانیهای دانشآموزان در طول سال تحصیلی و مخصوصاً در ایام امتحانات، گاهی با فشار خانوادهها بیشتر میشود. در حالیکه باید با این مساله خیلی عاقلانه و منطقی برخورد کرد. دانشآموزان لازم است این سوال را که چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟
در طول سال تحصیلی از خود بپرسند و همیشه مطالعه داشته باشند. به این طریق در ایام امتحانات مجبور به اضطراب و بی خوابی و نگرانی و شرایط روحی نامطلوب بیش از حد توان خود نمی شوند و نمرات بهتری از دروس خود نسبت به همکلاسی های خود کسب می کنند.
کم خوابیهای شب امتحان، سبب خستگی زود هنگام، کاهش بازده، فراموشی، افزایش ناآرامی و اشتباه در جلسه امتحان میشود. اگر به این نکته مهم دقت کنیم که استعداد همه دانش آموزان یکسان نیست. هیچ وقت دانشآموزان را به خاطر کسب نمره امتحانی ضعیف در مقایسه دیگر دانش آموزان ملامت نخواهیم کرد.
در این صورت به خاطر وظیفهشناسی و تلاش آنها برای مطالعه و انجام تکالیفش احساس رضایت خواهیم داشت. هر امتحان، در واقع آزمونی است که به صورت مسابقه برگزار میشود. بنابراین برای موفقیت در امتحانات باید بدانیم که چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟
امتحان یا مسابقه
موفقیت در امتحانات آخر سال و مخصوصاً کنکور دانشگاه، فقط به میزان فعالیت داوطلب ارتباط ندارد. بلکه به فعالیت داوطلبان دیگر و استعدادهای آنها نیز ارتباط دارد. لذا به هیچ عنوان منطقی نیست که خانوادهها روی فرزندان خود فشار روحی بی جا وارد نمایند.
این فشار آنها را گرفتار نگرانی های مضاعف و آزار دهنده می کند. به طور خلاصه وظیفه دانشآموز یا داوطلب کنکور، مطالعه، تلاش و جدیت در کار است. در صورتی که دانش آموز وظیفه خود را به خوبی انجام دهد ولی نتیجه مطلوبی از امتحان یا کنکور خود بدست نیاورد، نباید این موضوع وسیلهای برای سرزنش او قرار گیرد.
اشتباهات متداول فراوانی بین دانشآموزان در خصوص روشهای مطالعه و اینکه چگونه درس خوانیم تا موفق شویم؟ وجود دارد. مثال بارز آن شب بیداری در شب امتحان است. این روش غلط ترین روش برای مطالعه و یادگیری است.
در مقابل بهترین روش، مطالعه در طول زمان تحصیل است. یعنی در طول روز چه در مدرسه و چه در کتابخانه. شب هنگام زمان خواب و استراحت است. بیداری شبانه برای مطالعه، و خواب تا دم ظهر، روش مناسبی برای یادگیری نیست. امتحانات درسی نه تنها از نظر آموزشی موضوعی مهم به شمار میروند، بلكه از جنبههای دیگری نیز اهمیت دارد.
امتحانات دانشآموزان هر یك از خانوادهها را به اندازههای متفاوتی تحت تأثیر قرار میدهد. این موضوع حتی به عنوان مهمترین سوژه خانواده در میآید. برای اینکه بدانیم در امتحانات میان سال و پایانی چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟ متغیرهای متعددی را باید مد نظر بگیریم.
شناخت متغیر های مهم
یکی از متغیرهای مؤثر در موضوع درس خواندن ایام امتحانات، مقطع تحصیلی دانشآموزان است. امتحانات در مدارس دورههای ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم که مقدمه كنكور و دانشگاه است آثار متفاوتی بر جای میگذارد.
یک متغیر تاثیر گذار دیگر در نحوه درس خواندن و امتحانات، تیپ شخصیتی دانشآموز و والدین است. بر اساس تیپ شخصیتی، خانوادهها رفتارهای متفاوتی درباره اینکه فرزندشان چگونه درس بخواند و در امتحانات موفق شود دارند.
متغیر دیگر مسائل انگیزشی است. با توجه به اندازه علاقمندی دانشآموزان به درس و تحصیلات و به میزان پیشرفت تحصیلی آنان، عكس العملهای گوناگونی در خانوادهها دیده میشود. مدرسه نیز متغیری تأثیرگذار است. قوت و ضعف عملكرد مدارس و انتظارات عوامل آموزشگاه در نگرش دانشآموز و والدین به اینکه چگونه درس بخواند و در امتحانات موفق شود مؤثر است.
مقاله 4 شیوه مهم بیان احساسات برای کسانی که در بیان احساسات خود دچار مشکل هستند مناسب است.
مهمترین متغیر تاثیر گذار بر اینکه یک دانش آموز چگونه درس بخواند مسائل اقتصادی خانواده هاست. والدین به میزان تواناییهای مالی، ممكن است از راهکارهای متفاوتی برای نحوه مطالعه و امتحانات فرزندشان استفاده كنند.
به همین ترتیب می توانیم از متغیرهای دیگری که تاثیر بسیار زیادی بر اینکه چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟ نام برد. مثل سوابق تحصیلی، عوامل محیطی، نقش معلم و نقش هم کلاسی ها و غیره. هر یک از متغیرهای مورد اشاره، زمینههای زیادی برای بحث و بررسی دارند. اکنون به مهمترین راه کارهای لازم برای اینکه چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟ اشاره می کنیم.
1. انگیزه و دیگر هیچ
برای ایجاد یا تقویت انگیزه مطالعه و یادگیری در فرزندان به راههایی متوسل شوید كه متناسب با شرایط سنی و فردی اوست. معمولا قول و قرار جایزه و پاداش، تعریف و تمجید و یا تهدید و تنبیه در دوره ابتدایی میتواند مؤثر باشد.
اما در دوران متوسطه اول و متوسطه دوم باید از روشهای فوق، مناسب با سن مخاطب بهره گرفت. اولیا باید مفهوم اینکه چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟ را با شیوه های تربیتی و صحیح به دانش آموز القا کنند و از روش های قهر آمیز اجتناب نمایند.
ایجاد انگیزه با استفاده از نصیحت و گفت و گوهای طولانی در دوران متوسطه اول و به خصوص متوسطه دوم نتایجی معكوس به بار میآورد. در برنامه ریزی برای چگونه درس خواندن و امتحانات، باید به شرایط رفتاری فرزندان توجه داشته باشید.
مقاله 12 مورد از خطاهای مهم دختران در ازدواج برای دخترن دم بخت مناسب است.
بعضی از دانشآموزان مستقل هستند.آنها توانایی انجام امور خود را به طول مستقل دارند. عدهای نیمه مستقل هستند و نیاز به كمكهای جانبی والدین دارند. تعدادی هم یا به عادت و یا به هر دلیل دیگری، حال و حوصله چندانی برای انجام کارهایشان ندارند.
در رفتار با كودكان و نوجوانان، باید به میزان استقلال عمل آنان توجه داشت. در هنگام برنامه ریزی برای اینکه دانش اموز با مفاهیم چگونه درس بخوانیم آشنا شود باید مراقب جنبههای تنش آفرین رفتار خود باشید.
گروهی از والدینی خواسته یا ناخواسته به هنگام گفت وگو با فرزندشان و یا در هنگام انجام فعالیتهای مدرسهای، فضایی توأم با تنش و التهاب به وجود می آورند. این اولیاء متأسفانه به آثار سوء چنین رفتارهایی توجه نمیكنند. وقتی شما با حالت اضطراب و التهاب وارد ماجرا میشوید مطمئن باشید كه احتمال دستیابی به نتیجه مطلوب كاهش مییابد.
2. حمایت و نظارت اولیاء
فرزند شما هر وضعیتی كه داشته باشد اعم از مستقل و نیمه مستقل و بیانگیزه به میزانی از نظارت برای اینکه بداند چگونه درس بخواند نیاز دارد. حتی دانشآموزان مستقل و قوی هم بینیاز از حمایت و نظارت والدین نیستند.
با این تفاوت که آنها اگر از حمایتی منطقی بهرهمند شوند پشتوانه روانی بیشتری برای درس خواندن و امتحانات دارند. در مورد دانشآموزان مستقل باید نظارت متعادل اعمال شود. چرا كه دخالت بیش از حد، انگیزههای باقیمانده آنان را تحلیل می دهد.
برای دانشآموزان بیانگیزه، در شرایط اضطراری تا حدودی سختگیری توصیه میشود. اما در كنار این سختگیری باید شرایط و امتیازات تسهیل كنندهای نیز در نظر گرفته شود. علاوه بر رفتارهای تنشزا، بسیاری از والدین رفتارهای غیرمنطقی متنوعی دارند.
اعلام وضعیت فوق العاده در خانه به خاطر امتحانات، قطع تماشای تلویزیون، محدود كردن هر نوع برنامه تفریحی، مرور درسها تا آخرین لحظه و حتی در مسیر خانه تا جلسه امتحان و غیره نمونههایی از رفتارهای غیر متعارف و نامعقول هستند.
3. مطالعه با آگاهی
برای اینکه بدانیم چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟ نیازمند یک راهنما در طول مسیر هستیم. در صورت امكان با آگاهی، راهنمای فرزندتان در مورد روشهای مطالعه باشید. بهترین توصیه و راهنمایی اولیا برای دانشآموزان این است که به آنها آموزش دهند که در طول روز مطالعه کنند و در هنگام شب به از خواب شبانه استفاده نمایند.
همچنین مطالعه در حین حرکت، درازكش و لمیده نیز رفتارهای مناسبی برای یادگیری و اینکه چگونه درس بخوانیم نیستند. خط کشیدن زیر مطالب کتاب نیز اكثر مواقع به روش غلطی صورت میگیرد. دانشآموزان باید یاد بگیرند كه زیر كلمات كلیدی خط بکشند نه آن كه از یک صفحه كتاب بیش از 10 درصد را خط خطی كنند.
4. مهمترین اصل چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟
در این بخش به موارد مهمی که به می آموزد که چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟ اشاره می کنیم. روند برنامههای مدرسه را طبیعی جلوه دهید. هرگز با برنامههای مدرسه و کلاس به مقابله نپردازید. تصور این فكر، جسم و روح شما را خسته میكند.
همچنین یادگیری شما را مشكل و مختل می کند. حتماً نکاتی را که برای شما سخت است را یادداشت برداری کنید.می توانید آنها را در فرصتهای کوتاه و مرده خود چندین بار مطالعه کنید. بهترین اقدام برای دست یابی به هدف حفظ آرامش، داشتن روحیه با نشاط و فعال است.
سعی کنید در طول سال تحصیلی و ایام امتحانات روحیه خود را با یادگیری روشهایی مناسب اینکه چگونه درس بخوانیم بالا ببرید. در برنامههای روزانه خود یکسره درس نخوانید. حداقل برای هر 50 دقیقه برنامه مطالعاتی 15 دقیقه زمان استراحت به مغز خود بدهید.
پژوهشگران معتقدند بازده 6 ساعت مطالعه مداوم به اندازه 2 ساعت مطالعه با استراحت بین فاصلههای زمانی است. زمانی كه 15 دقیقه به ذهن خود استراحت می دهید، كاركرد ذهن خود را افزایش می دهید و بهتر درک می کنید که چگونه درس بخوانید.
5. بهتر عمل کنید
هرگز با ذهن خسته درس نخوانید. یک ساعت مطالعه مفید با ذهن آرام موثرتر از چندین ساعت مطالعه با ذهن خسته است. در حین مطالعه حتماً مواد قندی سالم مثل خرما و شیرینی جات مصرف کنید. در ایام امتحانات به تغذیه خود توجه کنید.اگر در ایام امتحانات برای یك درس زمان اضافه دارید، به درسهایی که نیاز به زمان بیشتری دارند، بپردازید.
برای درسی که ضعف بیشتری دارید، هر روز نیم ساعت زمان در نظر بگیرید. اگر مفهوم اینکه چگونه درس بخوانیم را درست درک کنید حتما با افزایش سرعت مطالعه می توانید از پراکندگی حواس جلوگیری و تمركز حواس خود را افزایش دهید.
برای درك مطالب مشكل، مثال، رمز و تصویری در نظر بگیرید و بدین طریق آنها را رمز گذاری کنید. طبق تقسیماتی که دارید، تمام بخشها را رفع اشكال کنید. تمام اطلاعات را به صورت نكته ثبت کنید. در اوقات مُرده خود پیش مطالعه کنید.
6. برنامه ریزی داشته باشید
حتماً درسها را دوست بدارید. چون ارتباط برقرار کردن با درس به میزان 30 درصد فهم و درك مطلب را افزایش میدهد. در برنامه ریزی هفتگی خود برای اینکه بدانید چگونه درس بخوانیم تا موفق شویم؟ لازم است در هر هفته یک تفریح 5-4 ساعت برای خود مثل رفتن به پارك، استخر، سینما و موزه در نظر بگیریم.
در نظر داشته باشید كه یك دانشآموز توانمند، اراده و اعتماد به نفس خود را تقویت میكند و با روحیهای شاد و آرام و اعتقاد به خدا برنامهها را دنبال می کند. ضعف دروس عربی و زبان را باید با تمرین و تکرار و مخصوصاً از طریق مشاهده فیلم های آموزشی به صورت مجازی تقویت کنید.
با این روش یاد می گیرید برای اینگونه مطالب چگونه درس بخوانید. همچنین چگونه مطالب مهم دروس را كاملاً در حافظه خود ثبت کنید. همیشه آمادگی لازم را امتحانات بین سال و فصل آخر سال داشته باشید. همچنین به این مطلب كه این ایام نیز به سرعت میگذرد.
مقاله 7 راهکار اساسی بهبود رابطه عاطفی برای دختران و پسران تازه ازدواج کرده مناسب است.
ترجمه از : برتراندیش
بازدیدها: 6