عادت به تفکر
مهارت عادت به تفکر، آن دسته از فعالیتهای ذهنی است که از آنها برای پردازش اطلاعات، ایجاد ارتباط، تصمیمگیری و خلق ایدههای جدید استفاده میکنی. تفکر جزء مهارت های نرم محسوب میشود. مهارتهای نرم مهمترین ابزار برای موفقیت در زندگی شخصی و حرفهای هستند.
استفاده از مهارت های نرم همراه با مهارت عادت به تفکر یکی از برترین عادات افراد موفق است. مهارت تفکر، توانایی ذهنی است که ما برای انجام کارهایی مانند حل مشکلات، تصمیم گیری، سؤال کردن، ساخت برنامه، ارزیابی ایدهها، سازماندهی اطلاعات و ایجاد اشیاء استفاده میکنیم.
وقتی سعی میکنید تجربیات را معنادار کنید، مشکلات را حل کنید، تصمیم بگیرید، سؤال بپرسید، برنامه ریزی کنید یا اطلاعات را سازماندهی کنید، در حال استفاده از مهارت عادت به تفکر هستید. امام علی علیه السلام در مورد مهارت تفکر فرموده اند: العِلمُ وَراثَهٌ کریمَهٌ، وَ الادابُ حُلَلٌ مُجَدَّدَهٌ، وَ الفِکرُ مِرآهٌ صافِیهٌ؛ علم میراث گرانبهائی است و ادب لباس فاخر و زینتی است و تفکر آئینهای صاف است. (نهج البلاغه، ص469)
فرآیند کسب مهارت عادت به تفکر
همهی افراد مهارت عادت به تفکر را دارند. اما همه ی آنها بهطور مؤثر از این مهارت استفاده نمیکنند. مهارت مؤثر تفکر در طول زمان ایجاد میشوند. متفکران موفقی که به تفکر عادت می کنند ، فرصتها را میبینند.
در حالی که دیگران فقط مشکلات یا موانع را میبینند. میتوانند بین عوامل مختلف ارتباط برقرار کنند. آنها را به هم پیوند بزنند. آنها همچنین قادر به ایجاد راه حلهای جدید و منحصر به فرد برای مشکلات خود و دیگران هستند.
مهارت عادت به تفکر به فرآیند ایجاد یک زنجیرهی منطقی از وجوه مرتبط بین عناصر اطلاعات اشاره دارد. اغلب اوقات، تفکر بهطور خودکار اتفاق میافتد. با این حال، مواقعی وجود دارد که شما آگاهانه فکر میکنید. ممکن است در مورد چگونگی حل یک مشکل یا تصمیمگیری در مورد موضوعی باشد.
دختران دم بخت بخوانند: 12 مورد از خطاهای مهم دختران در ازدواج
با مهارت عادت به تفکر ، شما را قادر می شوید تجربیات جدید را به درک کنونی خود از چگونگی اوضاع متصل و با هم تلفیق کنید. عدم موفقیت فرد با استعداد، میتواند نتیجه عملکرد نامطلوب ذهن او در عدم مهارت عادت به تفکر باشد. عادتهایی در زندگی وجود دارند که تقریبا بیشتر موفقیت های شما را تحت تاثیر قرار میدهند.
همچنین عاداتی هم وجود دارند که موجب شکستهای پی درپی افراد میشوند. برای روشن شدن این موضوع میتوانیم دویدن را مثال بزنیم؛ افرادی که عادت به دویدن دارند، شاهد فواید بسیاری نظیر سلامت جسمانی، شادابی، بیماری کمتر و انرژی مضاعف، هستند.
عادت خوب
خوشبختانه عادت بسیار خوب دیگری وجود دارد که بیشک از هر نظر میتواند موفقیتهای شما را تحت تاثیر قرار دهد. عادتی به ظاهر ساده، اما نیازمند تلاش بسیار. این عادت همان عادتی است که وقتی شما میخواهید از خیابان دو طرفهای عبور کنید، باعث میشود قبل از هرچیز به دو سمت خیابان نگاه کنید و سپس از آن عبور کنید.
عادتی که نیاز به انرژی جسمانی، تعریق یا تحمل درد ندارد. بلکه نیاز به تمرین فراوان دارد. این عادت که باید قبل از انجام هر کار، بازگویی هر حرف یا انجام هر واکنشی انجام شود «عادت به تفکر» نام دارد. مهارت عادت به تفکر یعنی از تمام اصوات، اندیشهها و ایدههایی که در ذهنتان میپیچد، آگاه شوید. ایجاد این عادت به شما میگوید که شما فردی هستید که توانایی اندیشه و تفکر را دارید.
از این توانایی خود نیز آگاه هستید. همچنین عادت به تفکر ماهرانه، موجب میشود شما بتوانید افکار و احساسات خود را به وضوح ببینید. این افکار را به طور هدفمند به عمل تبدیل کنید و از آنچه میخواهید انجام دهید، آگاه شوید.
در واقع وقتی مهارت عادت به تفکر در شما به عادت تبدیل شود و در درونتان نهادینه گردد، ذهن شما در لحظه قادر خواهد بود به طور خودکار قبل از اقدام به هر عملی، فکر کند. چه بسیار مشکلات عدیدهای برای اقدامات عجولانه که به خاطر عدم اندیشه و تفکر درست قبل از عمل برای افراد پیش آمده است. در حالی که می توانستند با تفکر بر افکار و عملکرد خود کنترل بیشتری داشته باشند.
این مقاله برای شما مفید است : 8 معیار مهم در انتخاب همسر
برترین عبادت
شاید بسیاری از ما با خود بگوییم که ما هم در طول روز مهارت عادت به تفکر داریم و بارها این کار را انجام میدهیم. اما یادتان باشد که تفاوت بسیاری بین یک تفکر چند ثانیهای و گذرا و تفکری عمیق و تاثیرگذار که با تمرکز صورت میگیرد، وجود دارد.
همین افکار گذرا است که موجب میشود افراد نتوانند ارزش واقعی و فواید این مهارت عادت به تفکر را درک کنند. در نتیجه به سادگی از کنار این عادت تاثیرگذار میگذرند.
ارزش عادت به تفکر در آن است که امیرالمؤمنین على بن ابیطالب علیه السّلام میفرمایند: تَفَكَّرْ قَبْلَ أَنْ تَعْزِمَ وَ شَاوِرْ قَبْلَ أَنْ تُقْدِمَ وَ تَدَبَّرْ قَبْلَ أَنْ تَهْجُم. فکر کن قبل از آن که تصمیم بگیری، مشورت نما قبل از آن که اقدام کنی، و تدبّر کن قبل از آنکه حمله کنى. (منبع: غرر الحکم و درر الکلم، ج 1، ص 72 )
در همین زمینه امام صادق علیه السلام فرموده اند: اَفضَلُ العِبادةُ اِدمانُ التَّفکرفی اللهِ و فی قُدرَتهِ؛ برترین عبادت مداومت نمودن بر تفکر درباره خداوند و قدرت اوست.( الکافی، ج2،ص 55 )
این مقاله برای شما مفید است: اضطراب امتحان
مثلا بسیاری از افراد دویدن را برای خود به یک عادت تبدیل نمی کنند. چرا که درباره فواید این ورزش اصلا فکر نمی کنند یا اگر هم فکر کنند، تفکری سطحی و گذرا بوده است. ما نیازمند آن هستیم که به گونهای هدفمند تلاش کنیم تا ذهن خود را به مهارت تفکر عادت دهیم. سپس این عادت سودمند را در تمام جنبههای زندگی خود حفظ کنیم.
فواید تفکر:
از فواید مهارت عادت به تفکر قبل از اقدام به عمل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش استرس
- تقویت هوش هیجانی
- افزایش قدرت تصمیم گیری
ممکن است شما از خود بپرسید چطور چنین عادت سادهای چنین فوایدی را به دنبال دارد. در تحقیقات دانشمندان ثابت شده است همین عادت به ظاهر ساده کسب مهارت عادت به تفکر ، نقش بسیار موثری در مطلوبیت عملکردهای ذهن دارد. بنابراین تمام موفقیتها و شکستهای افراد نتیجه عملکرد ذهنی آنهاست.
این مسئله آنقدر مهم است که محققان همچنان درحال کشف و بررسی عوامل ارتقا دهنده عملکرد ذهنی هستند. مثلا شما قطعاً فردی را میشناسید که باهوش و با استعداد است. اما نتوانسته است به موفقیتی که شایسته آن است، دست یابد. عدم موفقیت چنین فرد با استعدادی میتواند نتیجه عملکرد نامطلوب ذهن او باشد.
گرچه این فرد، با استعداد است، اما قطعا نتوانسته است با کسب مهارت عادت به تفکر از افکاری که در ذهن خود دارد، آگاه شود. به آ نها عمل کند. تصمیمات صحیحی در زندگی بگیرد. چرا که توانایی و عادت به تفکر را ندارد.
در مورد تشویق به تفکر نیز امیرالمؤمنین على بن ابیطالب علیه السّلام میفرمایند: رَوِّ قَبْلَ اَلْفِعْلِ كَیلاَ تُعَابَ بِمَا تَفْعَل. قبل از عمل کردن، فکر کن تا به آنچه انجام می دهی سرزنش نشوى. (منبع: غرر الحکم و درر الکلم، ج 1، ص 72 )
اگر فرزند دارید از این راه کارها برای تربیت آن استفاده نکنید: 7 سبک مرگبار فرزندپروری والدین
تاثیر عادت به تفکر
برعکس مطمئناً فردی را هم میشناسید که آنگونه که باید و شاید، فردی باهوش و با استعداد نیست. اما زندگی موفقی دارد. چرا که چنین فردی قطعاً با کسب مهارت عادت به تفکر از عملکرد ذهنی بالایی برخوردار بوده و این توانایی باعث شده است او بتواند تصمیمات درستی برای زندگی خود بگیرد.
درواقع او توانسته است ذهن خود را بخواند و کنترل کند. از ایدهها و اندیشههایی که در ذهنش میگذرند، آگاه شود. آگاهانه اندیشه هایش را به عمل تبدیل کند. پس بهتر است که ذهن خود را به تفکر عادت دهید و قبل از اقدام به هر عملی، تفکر کند.
چرا که این کار، باعث میشود موانعی که در مسیر عملکردهای مطلوب ذهنی ایجاد میشود، را شناسایی و آنها را رفع کند. آنگاه با عملکردهای مطلوب ذهن، موفقیت شما تحت تاثیر قرار میگیرد.
در پایان حدیثی از امام صادق علیه السلام در مورد ارزش کسب مهارت عادت به تفکر ذکر میکنیم که میفرمایند: فِکرَةُ ساعَةٍ خَیرٌ مِن عِبادَةِ اَلفِ سَنَةٍ؛ یک ساعت اندیشیدن در خیر و صلاح از هزار سال عبادت بهتر است. (مصباح الشریعه، ص 114 )
تهیه و تنظیم از: برتراندیش
بازدیدها: 32