اولین قدم موفقیت در امتحانات
آغاز کار مطالعه با یاد و نام خداوند متعال و تلاوت آیاتی از کلام خدا آرامش آغازین را برایتان به ارمغان میآورد. توجه داشته باشید توکل به خدا، آرامش و اعتماد به نفس و پشتکار و برنامه ریزی مهمترین عوامل موفقیت در امتحانات است.
توکل یعنی اینکه انسان در جایگاه بنده خدا، وظایف خود را خوب و کامل انجام دهد. اما کار خدایی را به خدا واگذار کند. ” توکل ” نشانه ایمان، منطق و اندیشه درست است.
در کنار موفقیت در امتحانات و کنکور، به این نکته فکر کنیم که این، تنها ما نبودیم که چنین توفیقی را در سایه تلاش و دانش خود به دست آوردیم.
سپس عوامل متعددی که به ما کمک کردند را به یاد بیاوریم، بیشتر شاکر خداوند خواهیم بود و بیشتر قدر نعمتهای خود را می دانیم.
اگر آنها که چنین توفیقی را بدست نیاوردهاند، به جای ما بودند و از امکانات (مثل محیط آموزشی، نقش خانواده، استعداد فردی و غیره) ما برخوردار بودند شاید بیش از ما توفیق حاصل میکردند.
در این صورت چه جایی برای غرور است؟ بلکه تنها جای شکرگزاری و حمد پروردگار میباشد. معمولاً شرایط فیزیکی و ذهنی وجود دارد که عملکرد شما در حین امتحان را تحت تأثیر قرار میدهد.
بنابراین دانستن نکات و مواردی که میتواند به موفقیت شما کمک بیشتری خالی از لطف نخواهد بود نماید.
نکات مهم قبل از امتحانات
یادداشت برداری
برای موفقیت در امتحانات سعی کنید هرگونه برداشت نابجا از امتحان و ناراحتی و انزجار و نفرت از آن را از خود دور کنید. سعی کنید محتوای امتحان را برای خود جذاب کنید.
شما که محصل و دانشجو هستید امتحان جزء لاینفک زندگی شماست. روزهای قبل از امتحان هر چیز را که باعث حواسپرتی میشود کاملا کنار بگذارید.
توجه به سایر امور باعث از بین رفتن تمرکز شما میشود. کاهش تمرکز شما روی درس هایتان باعث افزایش اضطراب شما می شود.
برای موفقیت در امتحانات لازم و ضروری است که در خود تمرکز ایجاد نمایید. همچنین حتماً تمام حواس خود را بر روی مطالعه قرار دهید. سعی کنید امنیت و آرامش را در خانه فراهم کنید.
شرایط مکان مناسب مطالعه
برای مطالعه یک مکان آرام و بیسروصدا را مد نظر قرار دهید. در اتاقی که مطالعه میکنید عوامل مزاحم از جمله تلفن ثابت، تلفن همراه، تلویزیون و هرچیزی که باعث حواس پرتی شما می شود را از خود دور نمایید.
حتما وسایل و مکان مطالعه را قبل از مطالعه، مرتب و منظم نمایید. تنها وسایلی را که واقعا مورد نیازتان میباشد مقابل تان قرار دهید.
هنگام مطالعه خود را به جای معلم قرار دهید. سعی کنید سوالات امتحان را شما طرح نمایید. سوالاتی را که قبلاً معلم از شما امتحان گرفته یا در اختیارتان قرار میدهد را مجدداً مرور کنید.
مرور سوالات امتحان کلاسی تاثیر مهمی برای موفقیت در امتحانات دارد. تاکیدات معلم در زمان تدریس یا پرسشهای او را مجددا مرور کنید.
می توانید از نمونه سئوالات امتحان سالهای هم استفاده کنید. برای این کار می توانید از سایت گاما استفاده کنید. با بررسی مجدد سوالات شما با نحوه و سبک طرح سوالات آشنا می شوید.
امتحانات قبلی را دوره کنید
برای موفقیت در امتحانات پایان ترم، سؤالات امتحانات کلاسی را حتما مرور کنید. سعی کنید اشتباهات قبلی را بررسی کنید، تا از تکرار آنها جلوگیری کنید.
اشکالات درسی خود را یادداشت کنید. در روزهای باقیمانده تا امتحانات و در فواصل امتحان از دوستان و همکلاسی ها و اعضای خانواده و در صورت دسترسی از معلم خود مشکل و سوالات خود را بپرسید.
این کار را تا حداکثر شب قبل از امتحان انجام دهید. مطالعه عمیق و دقیق موضوعات درسی و ایجاد ارتباط ذهنی بین مطالب کمک بزرگی به یادگیری بهتر دروس می کند.
خلاصه کردن و بازنویسی مطالب میتواند کمک بزرگی در هنگام مرور و یادآوری مطالب بنماید. حتی المقدور برای موفقیت در امتحانات برنامه مطالعه خود را به گونهای تنظیم کنید که در شب امتحان بتوانید به میزان لازم استراحت نمایید.
تنظیم وقت را فراموش نکنید
وقت خود را به گونهای تنظیم کنید که به اندازه کافی فرصت مطالعه همه دروس را داشته باشید. پس از تلاش خود در مطالعه و فهم مطالب، خودتان را تمجید و تشویق کنید.
وقت خود را با افرادی بگذرانید که از آرامش خوبی برخوردارند و به شما روحیه یا به قولی انرژی مثبت میدهند. اصولا هر وقت افکاری منفی به سراغ شما آمد فوراً همان فکر را به شکل مثبت تغییر دهید.
می توانید آن فکر مثبت را با صدای بلند برای خود تکرار کنید. مثلا ممکن است فکر کنید: همه بچهها یک دور کامل درس را مرور کرده اند و به آن مسلط هستند. اما من هنوز با کتاب سر و کله میزنم.
اگر چنین فکری به سراغتان آمد بلافاصله به خود تلقین کنید که توانستهاید با مطالعه کافی و مفید، نمرات بهتری بگیرید.
پس با صدایی رسا بگویید: ” من قبلا هم چنین امتحانهایی دادهام و اکثر مواقع هم نمره خوبی گرفتهام. ”
برای موفقیت در امتحانات به دقت دروسی را که امتحان دارید مطالعه کنید. با تمام توان از فرصت ها بهره بگیرید. حضرت علی علیه السلام می فرماید از دست دادن فرصت ها غم و غصه به همراه دارد.
بدانید از دست دادن چنین ایام مهمی جبران ناپذیر نخواهد بود. برنامه مطالعه خود را طوری تنظیم کنید که بعد از یک بار مطالعه دقیق و عمیق مطالب، حداقل یک بار مطالب و سوالات امتحانی خود در همان درس را مرور کنید.
محصولات برتراندیش را از دست ندهید.
شرایط امتحان را بازسازی کنید
لازم است برای موفقیت در امتحانات روزهای قبل از امتحان طبق شرایط امتحان و با زمانبندی مشابه از خود امتحان بگیرید.
قبل از مرور هر مطلب جدید چند نفس عمیق بکشید و سعی کنید ذهن خود را از هر فکر دیگری پاک کنید. در پایان جدول زمانبندی مطالعاتی خود، زمانی را برای قدم زدن در هوای آزاد در نظر بگیرید.
این کار باعث میشود قبل از امتحان فردا احساس آرامش عمیقی به شما دست دهد. برنامه امتحانات را در محل مناسب به نحوی که در معرض دید باشد نصب نمایید.
بهتر است شب قبل از امتحان و یا صبح زود اگر وقت دارید دوش بگیرید. مطابق معمول هر شب استراحت کنید تا روز بعد با شادابی و نشاط بیشتری در جلسه امتحان حضور یابید. سعی کنید شام را مختصر و سبک میل کنید.
برای موفقیت در امتحانات لازم است تا از مشاجرات خانوادگی و رفت و آمد های فراوان و حضور در مکانهای شلوغ و پر سر و صدا پرهیز کنید.
همچنین تماشای بیش از حد برنامههای تلویزیونی و سایر عواملی که موجب اتلاف وقت تشویش خاطر و حواس پرتی میگردند را کاهش دهید.
قبل از خواب وسایل لازم و ضروری را برای امتحان فردا آماده کنید. پس از بیداری و اقامه نماز صبح، سعی کنید نخوابید و به مرور کتاب درسی و فرمول های آن بپردازید.
از تغذیه روز امتحان فراموش نکنید
اگر صبح امتحان دارید از صبحانه فراموش نکنید. بهترین وعده غذایی برای بدن همان صبحانه است. بدون تغذیه مناسب مغز شما برای انجام فعالیت های لازم دچار مشکل خواهد شد.
سعی کنید زودتر از معمول از خانه خارج شوید. گاهی وقتها مسائلی مانند ترافیک باعث ایجاد نگرانی و تشویش شما برای تاخیر به جلسه می شود. با گامهای آهسته و بدون تعجیل به محل امتحان وارد شوید.
مطمئن شوید وسایل مورد نیاز مثل مداد، خودکار، ماشین حساب، لغت نامه و ساعت را به همراه دارید. با این کار همه چیز در دسترس شما خواهد بود.
در این صورت شما ضمن آرامش درونی خود هیچ نیازی به وسایل دیگران پیدا نمی کنید. برای موفقیت در امتحانات مثبت اندیش باشید.
همواره این جملات را در ذهن خود تکرار کنید:” من مهارت های لازم برای موفقیت در امتحانات را فرا گرفته ام و در حال حاضر کاملا آمادهام و به خوبی از عهده آن برمی آیم.”
نگرانی را از خود دور کنید. هر گاه احساس نگرانی کردید، چند نفس عمیق بکشید تا آرام شوید. قبل از امتحان با دوستانتان راجع به اضطراب و دلشوره و امتحان صحبت نکنید.
بهتر است بدانید که نگرانی همچون یک بیماری مسری قابل سرایت به دیگران است. بررسی و اطلاع از میزان یادگیری و تلاش دیگران کمکی به یادگیری بهتر شما نخواهد کرد.
این امر نگرانی و اضطراب شما را افزایش می دهد. بنابراین بر کنجکاوی خود غلبه کنید. این کار به نتیجه بهتر و موفقیت شما لطمه می زند. آرام ولی هوشیار باشید.
نکات مهم در جریان امتحانات
انتخاب مکان مناسب
اگر حق انتخاب دارید، برای موفقیت در امتحانات مکان مناسبی را برای نشستن انتخاب کنید. نیمکتی را انتخاب کنید که بر روی آن فضای کافی برای کار باشد.
اگر امتحان در کلاس خودتان برگزار میشود سعی کنید در جای همیشگی خود در کلاس بنشینید. به پشتی نیمکت تکیه دهید. راحت باشید.
افرادی که کارهای خود را با نظم و برنامه ریزی به سرانجام میرسانند کمتر در شرایط امتحان دچار اضطراب و نگرانی می شوند.
آرامش در روز امتحان فوق العاده اهمیت دارد.” یاد خداوند آرامبخش دلهاست”.
کمک گرفتن از او و تلاوت آیاتی چند از قران کریم میتواند آرامش را به شما هدیه دهد و اضطراب امتحان شما را کم کند.
تکنیک وقفه آزمون
اگر در جلسه امتحان دچار آشفتگی و اضطراب شدید از تكنیكهای وقفه آزمون استفاده کنید. برای چند دقیقه امتحان را رها کنید.
سپس این كارها را انجام دهید: یک ماده قندی مانند خرما یا شکلات در دهان بگذارید. نفس عمیق بکشید.
چند ثانیه نگه دارید و بعد به طور كامل آرام بیرون دهید و تا 3 بار تكرار کنید. تحرک جسمانی و کشش عضلانی داشته باشید. پاهای خود را دراز کنید.
در همین هنگام ستون فقرات خود را كاملا عمودی و صاف نگه دارید. دستهای خود را به اطراف بکشید.
برای موفقیت در امتحانات در جلسه امتحان هر مسئله و مشکلی که انرژی مفید شما را کاهش و ذهن شما را درگیر میکند حذف نمایید.
توجه کنید که توجه به دیگر دانشآموزان و نحوه عملکرد آنان میتواند موجب اضطراب زیادی در حین امتحان شود.
مانند تماشای دانشآموزی که تند تند مینویسد. بنابراین تمام توجه خود را بر روی ورقه امتحانی خود متمرکز نمایید تا آرامش بیشتری داشته باشید.
برای موفقیت در امتحانات از عجله بپرهیزید
برای دریافت برگه امتحان عجله نکنید. چند لحظه مکث کنید و سپس آنرا با آرامش بردارید و مرور اجمالی کنید. در ابتدا نگاهی گذرا به سؤالات بیندازید.
مقداری از وقت خود را برای این کار صرف کنید. کلمات کلیدی هر سؤال را مشخص کنید. در حالیکه سؤالات را میخوانید، نکاتی که به ذهنتان میرسد و میتواند مفید باشد را در کنار آنها یادداشت کنید.
مهم است که بدانید موفقیت در امتحانات بستگی به دقت شما در زمان آزمون دارد. پس حتما وقت را در نظر بگیرید و زمان را تنظیم کنید.
در نوشتن پاسخها با دقت عمل کنید. خود را به جای معلمی قرار دهید که میخواهد همین برگه امتحانی را صحیح کند.برای پاسخگویی به سؤالات از یک برنامه منظم پیروی کنید.
پاسخگویی به سوالات تستی
بهتر است برای موفقیت در امتحانات ابتدا به سؤالات سادهتر پاسخ دهید. سپس به آنها که نمره بیشتری دارند.
به همین ترتیب به سوالاتی پاسخ دهید که مشکلتر هستند و پاسخ به آنها به زمان بیشتری نیاز دارد و نمره کمتری دارند.
اگر پاسخ سوالی را نمیدانید، هرگز روی سوال توقف نکنید. این کار وقت شما را می گیرد.
در امتحانات تستی برای انتخاب پاسخ درست دقت کنید. ابتدا پاسخهایی را که میدانید اشتباه است، کنار بگذارید.
اگر تست نمرهی منفی ندارد، از بین پاسخهای باقی مانده، پاسخ صحیح را حدس و انتخاب نمایید.
اگر امتحان نمره منفی دارد و شما دلیل خاصی برای انتخاب پاسخ خود ندارید، حدس نزنید. شک نکنید.
معمولا اولین گزینهای که انتخاب میکنید، پاسخ صحیح است. پس پاسخ خود را تغییر ندهید. مگر اینکه واقعا به نتیجهی قطعی در مورد آن برسید.
پاسخگویی به سوالات تشریحی
در امتحانات تشریحی، قبل از پاسخ به سؤالات خوب فکر کنید. ابتدا نکات مهمی را که راجع به سؤالات به ذهنتان میرسد، در برگه جداگانه ای (چرک نویس) یادداشت کنید.
این نکات را به ترتیب شماره گذاری کنید. سپس آنها را تنظیم کرده و پاکنویس کنید. در پاسخ به سؤالات تشریحی، به اصل موضوع بپردازید و حاشیه نروید.
در جملهی اول موضوع اصلی را بیان کنید. مقدمهای برای آن بنویسید. سپس موضوع را با جزئیات بیشتری شرح دهید.
به سؤال توجه کنید و فقط به آنچه از شما می خواهند پاسخ دهید. از توضیحات غیر ضروری و مثالهای اضافی بپرهیزید. ده درصد از وقت امتحان را برای مرور مطالب کنار بگذارید.
در انتها تمام سؤالات را مرور کنید. مطمئن شوید که به تمام سؤالاتی که جواب آنها را بلد بودید پاسخ دادید. پاسخها را یک بار دیگر بخوانید و در صورت لزوم جملهبندی، املای کلمات و… را تصحیح کنید.
بهتر است بدانید که پاسخ گویی به سوالات با خودکار آبی ضریب موفقیت در امتحانات افزایش می دهد. حتما خوش خط و مرتب بنویسید. شكلها را با دقت رسم کنید.
به طوریکه مصحح برگه شما از مشاهده آن لذت ببرد. این امر قطعاً در تصحیح برگه شما موثر است. بدانید که همیشه یک پاسخ ضعیف و ناقص بهتر از هیچ پاسخی است.
سعی کنید عجلهای برای تحویل برگه امتحانی خود نداشته باشید. تا آنجا که میتوانید و زمان به شما اجازه می دهد درباره سوالات فکر نمایید.
نکات مهم موفقیت پس از امتحانات
پس از امتحان:
امتحان که به پایان برسد، شما قطعاً تمام تلاشتان را انجام دادید پس موفقیت در امتحانات را به خدا بسپارید. امیدوار باشید، و تمام نیروی خود را بر امتحان بعد متمرکز کنید.
در صورت عدم دستیابی به انتظارات خود سعی کنید واقع بینانه به ارزیابی آن بپردازید. قبل از همه بدانید دنیا به آخر نرسیده است.
اگر کمی بیشتر بیندیشید متوجه می شوید که همه چیز در این امتحان خلاصه نمی شود. باید از این امتحان برای موفقیت در امتحانات دیگر درس بگیرید.
قبل از انداختن تقصیر به گردن دیگران (سخت بودن سوالات و کم بودن وقت و..) به نقاط ضعف خود پی ببرید. پس از آن مشکلات را رفع کنید.
با برنامه ریزی صحیح و عملی برای امتحانات دیگر آماده شوید. در صورت دست یابی به سوالات امتحان حتماً در اولین فرصت با مرور آنها به نقاط ضعف و قوت خود پی ببرید.
با این کار مواردی که در آن ضعف دارید را شناسایی می کنید و برای موفقیت در امتحانات و آزمونهای بعدی امکان خطای شما برای اینگونه سوالات به صفر خواهد رسید.
بهترین روش یادگیری و کسب موفقیت در امتحانات که برای شما مؤثر است را انتخاب و تمرین کنید تا به نتیجه مطلوب برسید. با پایان امتحان، زندگی به پایان نمی رسد. قطعاً زندگی ادامه دارد. پس به زندگی امیدوار باشید.
گردآوری : برتراندیش
بازدیدها: 10